Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Változnak az évszakok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Változnak az évszakok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Változnak az évszakok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Változnak az évszakok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Aszalva is vitamindús - mindent a szuperegészséges sárgabarackról
Nyersen és aszalva is szeretjük, a belőle főzött lekvár igazi klasszikus.
Honos:
A sárgabarack vagy kajszi (Prunus armeniaca) a Távol-Keletről származik, még az ókori görögök honosították meg a Földközi-tenger partvidékén, hozzánk vélhetően a török uralommal került.
Miért jó?
Magas rosttartalmú, karotinban és káliumban gazdag gyümölcs. Előnye, hogy vitamin- és ásványianyag-tartalmát aszalva is megőrzi.
Legismertebb fajtái a nagyvilágban:
Jumbo: francia, nagyméretű fajta, húsa sötét narancssárga, íze erőteljes, héja pirosas.
Orange red: kisebb méretű, narancssárga héján piros pöttyökkel.
Monique: lekvárfőzésre kiváló halványsárga, kemény húsú.
Bergerons: kisebb méretű, pirosasrózsaszínbe hajló sárga héjú desszertgyümölcs, nálunk is termesztik.
Spring red: mézes aromájú, lédús korai fajta.
Államilag elismert kajszifajták itthon
Bergeron, Borsi-féle kései rózsa, Budapest, Ceglédi arany, Ceglédi bíborkajszi, Ceglédi kedves, Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Gönci magyar kajszi, Harmat, Harcot, Korai piros, Korai zamatos, Ligeti óriás, Magyar kajszi C.235, Mandulakajszi, Pannónia, Rakovszky, Rózsakajszi C.1406, Szamarkandszkij rannij
Hogyan használd?
Nyersen vagy gyümölcsléként, befőttként egyaránt finom, némelyik fajtának a feltört magját szintén el lehet fogyasztani - a gyerekek imádják. Nagy melegben hideg krémlevesként mennyei! A magjából sajtolt olajat kozmetikai termékekben - bőrápolóként, masszázsolajként - hasznosítják.
Az aranyló sárgabaracklekvár elkészítéséhez kell egy kis türelem, de megéri a küzdelmet. A meghámozott gyümölcsöt nagyobb darabokra vágva kezdjük főzni, a cukrot csak a vége felé adjuk hozzá, hogy ne barnuljon meg a lekvár. Bolti zselésítőszerrel viszont pár perc alatt kész, így megőrzi a friss gyümölcs ízét - előtte érdemes átturmixolni.
Az aszalt sárgabarack egy évig eltartható, fanyar ízű csemege. Ha süteménybe tesszük, előtte érdemes beáztatni egy éjszakára hideg vízbe. Gyümölcssalátába, müzlibe, lepénybe vagy akár hústöltelékbe is tehetjük. Pürésítve mártást vagy öntetet készíthetünk belőle.
MME
Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Erre figyelmeztet a körmöd!
Rejtett betegségek jelei a lábon
Pattanástérkép
Gyógyító méz: melyik fajta mire jó?