Évszakok: A szelídgesztenye...

Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 2222 db
  • Videók - 3671 db
  • Blogbejegyzések - 2472 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Változnak az évszakok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 2222 db
  • Videók - 3671 db
  • Blogbejegyzések - 2472 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Változnak az évszakok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 2222 db
  • Videók - 3671 db
  • Blogbejegyzések - 2472 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Változnak az évszakok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 225 fő
  • Képek - 2222 db
  • Videók - 3671 db
  • Blogbejegyzések - 2472 db
  • Fórumtémák - 59 db
  • Linkek - 5 db

Üdvözlettel,

Változnak az évszakok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

A szelídgesztenye...

10 éve | [Törölt felhasználó] | 0 hozzászólás

 

A szelídgesztenye...

 

network.hu

 

 

A szelíd, nemes, édes, jóféle, ehető előtagokkal illetett gesztenye a bükkfafélék családjába tartozik és meglepő módon semmilyen rokoni kapcsolatban nincs sem a vadgesztenyével, sem a vizigesztenyével.

A szelídgesztenyének négy alfaja ismert:ezek az európai, kínai, japán és amerikai gesztenyefajták.

 

Egy fa termése egy fő teljes téli élelmezését megoldotta éhínség idején,ezért is tartották nagy becsben.

 

 

Ez az egyik leghosszabb életű fa a Földön,viszonylag idősen, kb. 20 évesen terem először és akár  500-1000 évig is elél. A rómaiak úgy tartották, ott élhet jól az ember,ahol a szelídgesztenye megél.A szelídgesztenyének pedig jó az ízlése:Magyarországon a Soproni-hegységben, a Zalai-dombságon és a Börzsöny déli lejtőin vannak kiterjedt ültetvények. Európa legnagyobb gesztenyetermelő területe az olasz Mugello régió (Firenzétől északra) és a francia Ardeche megye (Lyon környéke).

 

 Kis Magyar Gesztenyetörténet 


A szelídgesztenye ősidők óta Közép- és Dél-Európában él, már a történelem előtti időkben is fontos táplálékunkat képezte.

Hazánkban valószínűleg Beatrix királyné terjesztette el az olasz gesztenyés recepteket,

Mátyás királynak hamar kedvence lett a gesztenyés kappan .

A feljegyzések szerint 1642-ben Nagybánya várostanácsa  már szelídgesztenyét ajándékozott a fejedelmeknek és főuraknak.

 

115499_gesztenye02

 


A gesztenye sós és édes ételekhez is nagyon jól társítható.

 

Azokon a tájakon, ahol a föld alkalmatlan volt a művelésre, a családok számára a gesztenye a gabonát és a burgonyát helyettesítette.

A lehullott gesztenyét zsákokban taposták ki tüskés burkából.

Egyes helyeken burkostul hordóban tartották, majd füstön megszárították.

Volt, ahol megaszalták, és fogyasztás előtt meggőzölték.

A gesztenyelisztet vízben, tejben megfőve fogyasztották.

Érdekes hagyomány, hogy Mindenszentekkor a sült gesztenyét a halottakért harangozó ifjak kapták.

 

A Franciaországhoz tartozó Korzika neve összefonódott a gesztenyével.

Korzika egyik területe, Castagniccia (ejtsd kásztányiccsa ) egyenesen az itt folytatott gesztenyetermesztésről kapta nevét.

Ha itt, Napóleon szülőföldjén járunk, feltétlenül hozzunk haza gesztenyelisztet,

melyből polentát és fantasztikus illatú süteményeket készíthetünk.

Korzikán hagyomány, hogy az esküvőkön húszféle gesztenyeliszttel készült fogást szolgálnak fel.

Kóstoljuk meg a gesztenyesört és a gesztenyebort is.

 

Gesztenyeleves vagy -krémleves, gesztenyepüré, gesztenyetorta,liszt, gesztenyegolyó, gesztenyés muffin, gesztenyés kosár, tekercs, töltelék, rétes, és persze a kedvenc, a gesztenyeszív.

Méltán mondhatjuk, hogy a gesztenye sokoldalúan elkészíthető gyümölcs.

 

Korzikán gesztenyesört, gesztenyemézet és lekvárt is készítenek belőle, de gyakran a palacsintában vagy a kenyérben is kiváltják a liszt egy részét gesztenyeliszttel, amitől édeskés, finom gesztenye ízt kap az étel.

 

A franciák köretként is fogyasztják:az áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák, és tejszínnel keverik.

 

Az angolszász vidékeken pedig szívesen használják töltelékbe, akár húsal kombinálva:

az ünnepi pulykasült töltelékébe is gyakran kerül belőle.

 

Sajnos tévhit, hogy a gesztenyepüré hungarikum.

A franciák Mont Blanc (ejtsd: monblan, vagyis Fehér Hegy) néven fogyasztják,

de ők is az olaszok Monte Biancoját honosították, az első leírása egy 1475-ös olasz szakácskönyvben már olvasható.

Érdekes desszert a marron glacé(cukormázzal bevont, hámozott, főtt maróni),

mely XIV. Lajos udvarában lett igazán népszerű,bár már a 15. századtól ismerték.

A maróni egy szelídgesztenye alfaj, a sokféle nemesítés egyike, de minőségi különbséget is jelöl.

Ha 32 mm-nél nagyobb a termés, már nem gesztenyéről, hanem maróniról beszélünk.

 

1155455246_gesztenye03

 


Íze édesebb, mint a szelídgesztenyéé,struktúrája is más, természetesen az ára is borsosabb.

 

Gyógygesztenye

 

Téli meghűlésre, hurutra, asztmatikus köhögésre készítsünk gesztenyefőzetet, megnyugtatja a nyálkahártyát.

Hasmenésre a nyers termést szokták ajánlani .

A gesztenyeméz megszünteti a visszérproblémákat és a trombózist.

A levelek hatóanyagai reumás panaszok, hátfájás, ízületi merevség ellen és izomlazítónak is jónak bizonyultak.

 

 

DSCF8173

 

 

 

 

Címkék: szelídgesztenye ősz

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu