Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Változnak az évszakok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Változnak az évszakok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Változnak az évszakok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Változnak az évszakok közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Változnak az évszakok vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Indiában tudják, mi a kánikula!
Az Ajurvéda, a legősibb indiai orvostudomány hasznos tanácsokkal segít „túlélni" a hőséget.
Nagy A. Csongor, az SVL (Science of Vedic Life, a Védikus élet tudománya) alapítója ad nekünk tippeket.
Indiában mindenki ismeri, hogy melyik növényeknek van hűtő és fűtő hatása a szervezetre. Ez az indiai konyha alapja. Úgy néz ki, eljött az ideje eltanulni nekünk is az indiaiaktól ezt a hasznos tudományt.
Mit együnk, igyunk kánikulában?
Hogyan lehet elviselhetőbbé tenni a hőséget? A szélsőséges időjárás mindig egyensúlyzavart okoz a szervezetben. Ha nem tudjuk, mit kell tennünk ilyen esetekben, akkor az kisebb-nagyobb mértékben elkerülhetetlenül emésztési zavarokhoz, különböző gyulladásokhoz vezet. Ilyenkor mindig fokozottan kell vigyázni az egészségünkre! Mit tegyünk?
Mit igyunk, ha kínoz a hőség?
A jeges italok jól eshetnek ilyenkor, de leállíthatják az emésztést és emésztési rendellenességekhez vezethetnek. A szervezetre hűtő hatású italok hideg-langyos fogyasztása viszont nagyon jótékony hatású. Belülről hűtenek. Próbáljuk ki! Természetesen ajánlott bő mennyiségű folyadék bevitele. Viszont étkezés előtt és után fél órával ne igyunk. Étkezés közben langyos folyadékot kortyolgathatunk.
Teák közül: bodzavirág, borsmenta, fodormenta, citromfű, eperlevél, ezerjófű, édeskömény, golgotavirág, kamilla, körömvirág, levendula, mályva, orbáncfű, útifű
Tejtermékek: Tej, joghurt, kefir szintén hűtő hatásúak.
Gyümölcsök, gyümölcslevek: Édes alma, körte, édes bogyós gyümölcsök, gránátalma, görögdinnye, sárgadinnye
Mit együnk kánikulában?
Az édes, fanyar, keserű ízek hűtő hatásúak. A sós, savanyú és csípős, pikáns ízeket kerülni kell ebben az időben, mert azok belülről fűtenek. Nem elég, hogy kívül kánikula van, úgy fogjuk érezni magunkat, mint egy kazán! A hűtő hatású ízeket, könnyű ételeket kell előnyben részesíteni. A lédús, főtt ételek, nyers saláták, levesek előnyösek.
A fűszeres, sült, nehéz, emésztést megterhelő ételeket most el kell felejteni. Ilyenkor a csökkenő étvágy is jelzi, hogy a szervezetnek kisebb adag ételre van szüksége. Nagy melegben napi kétszeri étkezés elegendő: délelőtt és kora délután. Ajánlatos kerülni a száraz ételeket is, a túlzott só használatot, chipseket.
A következő élelmiszerek ajánlottak, mivel hűtő hatásúak a szervezetre:
Gabonák: fehér rizs, basmati rizs, árpa, zab
Zöldségek: édeskömény gumó, saláta, uborka, spárgatök, cukkini, spárga, zöldbab, zöldborsó, brokkoli, káposzta, karfiol, burgonya, édesburgonya, csicsóka, pasztinák, zeller, valamint karela és okra
Babfélék: mungóbab, aduki bab, csicseriborsó, fehér bab, tarkabab, szójabab és tofu
Tejtermékek: tehéntej, joghurt, ghí (tisztított vaj)
Fűszerek: római kömény, édeskömény, koriander mag, tárkony
Mit ne igyunk, együnk ha melegünk van?
Fűtő hatású italok, élelmiszerek a következők:
Teák: ánizs, csipkebogyó, fahéj, fekete üröm, gyömbér, kakukkfű, narancshéj, macskagyökér, maté tea, zsálya
Fűszerek: Csípős és erős fűszerek: csípős fűszerpaprika, chili, feketebors és más borsok, sok só, fahéj, szegfűszeg, gyömbérpor, kardamom, majoránna, oregánó, rozmaring
Zöldségek: csípős paprika, padlizsán, paradicsom, retek, hagyma, fokhagyma, torma
Tejtermékek: zsíros sajtok, tejföl
Olajos magvak: mogyoró, pisztácia, szezámmag
Gyümölcsök: savanyú gyümölcsök, citrom, cseresznye, ananász, grapefruit, narancs
Egyéb: csokoládé, alkohol, kávé, méz
Életmód tanácsok kánikulában:
Testmozgás: nyugtató jógagyakorlatok ajánlottak, kerülni kell a megerőltető, izzasztó mozgást
Munka: Nyugtató, lazító tevékenységek végzése, kerülni a túlhajszolást.
Érzelmek: Különösen kerülni kell a heves, fűtő érzelmeket, veszekedést, dühöt, kritikus hangulatokat. Hűtsük le magunkat!
Hideg víz: Kerüljük a tűző napot, hideg vízben fürdés, kellemesen hűvös zuhany a nap folyamán többször nagyon jó komfortot teremt. Hideg borogatást használhatunk a homlokra és a tarkóra.
Hideg, hűtő hatású színek: fehér, világoskék, zöld
hazipatika.com
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Erre figyelmeztet a körmöd!
Rejtett betegségek jelei a lábon
Pattanástérkép
Gyógyító méz: melyik fajta mire jó?